MILLER TOWNHOUSE   The careful layering of detail, material, texture, and light define this dynamic but calm, sensual minimalist aesthetic.  In the double height, entry hall of this beach-front townhouse, cantilevered stair treads, and a frameless glass guardrail creating an almost weightless ascent to the upper level. Translucent design elements diffuse or let in light in differing ways. This varies with the time of day, the seasons, or when artificially lit. For example, the channel glass wall distributes diffused daylight from the entry hall skylight into the master bedroom. At night, light penetrating from the Master Bedroom turns it into a dramatic, even glowing light source for the entry hall.  “Carved” dropped ceilings open to skylights, shape the living spaces of the open plan. A two foot thick, Venetian plastered wall separates the Dining and Living Room areas from the Kitchen and Den, while allowing for visually open flow between all four areas. Anchoring the Den and Living Room, the wall becomes a highly articulated sculptural element, integrating both a fireplace and a flat panel TV on opposite sides.  In the Master Bedroom, painted walls are carved and notched to accommodate a flat panel TV, a sliding wood door, and display niche. A simple cherry bathroom vanity contrasts with limestone slab or mosaic walls and floors. All doors are stained to precisely match the cherry wood flooring which flows throughout the entire townhouse, warming and unifying both levels.  Santa Monica, CA
       
     
miller-02-stairs_WEB.jpg
       
     
miller-03-hall-to-bedroom _WEB.jpg
       
     
miller-04-to-dining-living_WEB.jpg
       
     
miller-05-dining_WEB.jpg
       
     
miller-06-tv _WEB.jpg
       
     
miller-07-breakfast-bar-detail_WEB.jpg
       
     
miller-08-dinting-to-tv-den_WEB.jpg
       
     
miller-09-to-kitchen_WEB.jpg
       
     
miller-010-kitchen-skylight_WEB.jpg
       
     
miller-011-bedrm-to-hall_WEB.jpg
       
     
miller-012-bedroom_WEB.jpg
       
     
miller-013-master-closet_WEB.jpg
       
     
miller-014-master-bath_WEB.jpg
       
     
miller-015-second-bath_WEB.jpg
       
     
miller-016-powder-detail_WEB.jpg
       
     
  MILLER TOWNHOUSE   The careful layering of detail, material, texture, and light define this dynamic but calm, sensual minimalist aesthetic.  In the double height, entry hall of this beach-front townhouse, cantilevered stair treads, and a frameless glass guardrail creating an almost weightless ascent to the upper level. Translucent design elements diffuse or let in light in differing ways. This varies with the time of day, the seasons, or when artificially lit. For example, the channel glass wall distributes diffused daylight from the entry hall skylight into the master bedroom. At night, light penetrating from the Master Bedroom turns it into a dramatic, even glowing light source for the entry hall.  “Carved” dropped ceilings open to skylights, shape the living spaces of the open plan. A two foot thick, Venetian plastered wall separates the Dining and Living Room areas from the Kitchen and Den, while allowing for visually open flow between all four areas. Anchoring the Den and Living Room, the wall becomes a highly articulated sculptural element, integrating both a fireplace and a flat panel TV on opposite sides.  In the Master Bedroom, painted walls are carved and notched to accommodate a flat panel TV, a sliding wood door, and display niche. A simple cherry bathroom vanity contrasts with limestone slab or mosaic walls and floors. All doors are stained to precisely match the cherry wood flooring which flows throughout the entire townhouse, warming and unifying both levels.  Santa Monica, CA
       
     

MILLER TOWNHOUSE

The careful layering of detail, material, texture, and light define this dynamic but calm, sensual minimalist aesthetic.

In the double height, entry hall of this beach-front townhouse, cantilevered stair treads, and a frameless glass guardrail creating an almost weightless ascent to the upper level. Translucent design elements diffuse or let in light in differing ways. This varies with the time of day, the seasons, or when artificially lit. For example, the channel glass wall distributes diffused daylight from the entry hall skylight into the master bedroom. At night, light penetrating from the Master Bedroom turns it into a dramatic, even glowing light source for the entry hall.

“Carved” dropped ceilings open to skylights, shape the living spaces of the open plan. A two foot thick, Venetian plastered wall separates the Dining and Living Room areas from the Kitchen and Den, while allowing for visually open flow between all four areas. Anchoring the Den and Living Room, the wall becomes a highly articulated sculptural element, integrating both a fireplace and a flat panel TV on opposite sides.

In the Master Bedroom, painted walls are carved and notched to accommodate a flat panel TV, a sliding wood door, and display niche. A simple cherry bathroom vanity contrasts with limestone slab or mosaic walls and floors. All doors are stained to precisely match the cherry wood flooring which flows throughout the entire townhouse, warming and unifying both levels.

Santa Monica, CA

miller-02-stairs_WEB.jpg
       
     
miller-03-hall-to-bedroom _WEB.jpg
       
     
miller-04-to-dining-living_WEB.jpg
       
     
miller-05-dining_WEB.jpg
       
     
miller-06-tv _WEB.jpg
       
     
miller-07-breakfast-bar-detail_WEB.jpg
       
     
miller-08-dinting-to-tv-den_WEB.jpg
       
     
miller-09-to-kitchen_WEB.jpg
       
     
miller-010-kitchen-skylight_WEB.jpg
       
     
miller-011-bedrm-to-hall_WEB.jpg
       
     
miller-012-bedroom_WEB.jpg
       
     
miller-013-master-closet_WEB.jpg
       
     
miller-014-master-bath_WEB.jpg
       
     
miller-015-second-bath_WEB.jpg
       
     
miller-016-powder-detail_WEB.jpg