University of Santa Monica Garden      Located on axis with the lobby hallway of the University of Santa Monica this garden patio is immediately visible upon entering the building. Pipes projecting out of the wall spill water into brass drums. Between each water drum, bubblers gurgle. Alternating sounds from the two water sources soothe the mind as they mask traffic noise from the nearby boulevard. Underwater lights within and between each drum animate the water’s movement and wash the vine covered wall. With each being controlled independently, the dual sources of lights and water create a variety of “scenes.” With water pipes off and lights within the drums on, the fountain becomes a serene scene of glowing circular planes of light. With bubblers on full, and water pipes flowing, the fountain changes from a quiet, contemplative focus to a highly animated experience. Flagstone circular paving focuses on the sculptural ‘icon’ of the University. The required exit stair has been redesigned and rebuilt in steel to become another element within the patio space. Olive trees, planted areas, and vines soften the hard surfaces.
       
     
  UNIVERSITY OF SANTA MONICA   This building is home to an institution offering graduate programs in Spiritual Psychology which are presented in large group format.   The school provides a psychological environment within which to enhance the experience of Self illumination. The University required a complete remodel to its facility consisting of a new facade, two new large seminar rooms for 80 and 200 students and a major reconfiguration of the interior in order to provide better circulation.  The design reflects the nature of spiritual learning in the way it symbolically evokes illumination, embraces creative tension, and reflects the qualities of balance, peace, and harmony. Furthermore, the design strives for a clear expression of each part, such that each part is a whole unto itself, yet simultaneously a part of the greater Whole.  A floating plane of limestone colored stucco enfolds the existing facade, unifying the existing disparities and lack of cohesion. On top of this stucco plane, a steel and glass canopy wraps the building and transforms itself into a protective awning over the entry.  Inside, light from above descends into the building's center directly over the main stair. A frosted, curved, acrylic sheet suspended above this stair, is both light fixture and sculpture. The experience of ascending and descending is made ceremonial.  In the two large seminar rooms, self-illumination is given symbolic expression in ceilings that open to the sky. These rooms convey both a sense of expansion and intimacy, creating a serene environment supportive of the inner work of upliftment. The larger seminar room focuses on a circular skylight that expands into an asymmetrical cone which intersects a curved wood ceiling. Suspended within this cone, a large, sculptural, translucent panel is used as a light diffuser. A sky lit vault also dominates the smaller seminar room, adding height and light to the room. Angled acoustic panels turn up into this vault as translucent, curved, light diffusers add a delicate counterpoint to the opaque, angular planes.  Santa Monica, CA      1998 Los Angeles AIA Interior Architecture Honor Award
       
     
  PEACE THEOLOGICAL SEMINARY / GUASTI VILLA   This 1910 Beaux Arts/Italian Renaissance villa was to its original magnificence after suffering damage from the 1994 Northridge earthquake.  Built by the Guasti wine family and designed by Hudson & Munsell, this Beau Arts/Italian Renaissance villa is a Los Angeles Cultural Heritage Monument in the West Adams Historic District. The entire villa underwent a major seismic retrofit and restoration. All work was consistent with the U.S. Secretary of the Interior Standards. The cornice/balustrade and porte cochere were reconstructed using lightweight glass fiber reinforced cement cast from the original stone pieces. Exterior cast-iron balcony railings were repaired and the exterior was cleaned, re-plastered, and repainted to match the original colors.  Interior oak paneling, columns and painted ceiling and wall murals were cleaned and refinished. All doors, windows, and original hardware were retrofitted and repaired retaining almost all the original and requiring virtually no replacement. Interior finishes included a custom designed carpet woven specifically for the grand stairway, entry hall, and salon.   2003 California Preservation Foundation Award