UYEMURA RESIDENCE   This house employs Asian motifs to reflect the Japanese American heritage of our client. The continuous surface of an origami-like roof floats above the ground. It shapes and responds to the character of the 3 spaces it shelters: gently arcing above the great room, folding above the master bedroom suite and forming a conventional gable over the bedroom/garage wing. Shoji-like garage doors 'roll' on a cantilevered steel beam. The origami roof extends into the interior forming an entry canopy. Exterior wall and ceiling materials are brought into the interior to form a seamless continuity between inside and outside. A slanted purple plaster wall divides the master bedroom from the great room in such a way as to create the illusion of a single uninterrupted volume between the two. A floor to ceiling glass wall extends along the entire length of the house opening it to the expansive ocean vista, coastline and Catalina Island and Newport Harbor. Dining and Tatami Rooms open to a walled garden, which provides outdoor privacy and an alternative to the expansive ocean vista.  Operable windows at floor and ceiling on opposite sides of the great room create a natural convection and continuous cross ventilation. A radiant heated warm floor of polished concrete floor extends throughout all rooms allowing for easy maintenance as well as passive solar temperature control.  Newport Beach, CA  1 998 American Architecture Award, Chicago Athenaeum    1997 Los Angeles American Institute Architects Design Award    1997 Orange County American Institute Architects Merit Award    1994 Los Angeles American Institute Architects Design Award
       
     
  CHENEY RESIDENCE   A beautiful semi-rural site was purchased for its view to a large field and mountain ridge to the north. The original house has been torn down and a new one built on the existing foundation. A limited budget and short time frame necessitated a straightforward structural and spatial design, with modest materials and detailing. A single pitch shed type roof covers a simple rectangular floor plan. The roof creates an 18 ft high north facing wall opening to the views of field and mountains. The expansive sloped ceiling is counterbalanced by a surrounding low ceiling above the kitchen and dining alcove.  On the south side a corrugated steel wall screens the entry deck from the adjacent street and serves as an intimate eating area off the kitchen. The main living area opens to decks on both sides. A red painted wall serves as a privacy screen between the main house and a rental unit. Located in a high-risk fire zone, the exterior of the house is designed to “harden’ it against wildfires. The roof and south wall are clad in continuous standing seam Cor-ten steel. All other walls are clad in cement Hardi-board panels. There are no eaves, windows are 1’ thick insulated glass, the few vents are screened against embers and the fire rated wood decks enclosed at the perimeter.  Topanga CA
       
     
       
     
 SHULMAN RESIDENCE  This house pays homage to while re-interpreting early southern California modernist residential architecture. The interplay of solid wall and large glazed openings create an intimate connection with the outdoor gardens and natural canyon surroundings.  The house sites between 2 hills to create an entry motor court and large rear yard. A U-shaped plan focuses on and preserves an extraordinary sycamore tree at the front and a coral tree at the rear. Glass walls of each wing afford views across the Asian inspired entry garden from Dining Room to Library. A concrete entry wall is split by double height glass out of which projects a copper canopy. Entrance to the house is under this canopy and through the flanking stairs to a grand Living Space featuring a 20-foot high glass wall opens that opens to the rear lawn and pool beyond. Bedrooms fill the second floor wings. Movement between the two wings offers dramatic views into the Living room and rear lawn. (Sr. Associate & Project Designer at Steven Ehrlich Architects)  Brentwood, CA    1997 American Institute Architects National Honor Design Award  1995 State of CA American Institute Architects Merit Design Award  1997 1995 Sunset Magazine Western Home Award  1992 Los Angeles American Institute Architects Merit Design Award
       
     
 KLEIN ADDITION & REMODEL  An undistinguished 1970's tract house was transformed over a number of years with two remodels and additions. The main living spaces were reconfigured, the bedroom wing was completely rebuilt and extended and a second story added for a home office and gym.  Floor to ceiling glass provides spectacular views to the nearby mountains. Metal roof and balcony fascias, steel guardrails, the second story roof and various canopies contrast with white stucco walls. The second story addition creates a vertical emphasis at the rear and terminates the new pool. Its roof, supported by steel pipe columns, appears to float above a continuous band of windows. It overhangs the walls, covering the cantilevered balcony. A new pool was placed on axis with the addition to dramatize and extend the building into the landscape. New landscaping and limestone hardscaping at front and rear complete the transformation.  Bel Air, CA
       
     
  LUNA RIVERA RESIDENCE   The site for this house is located in high-elevation snow country. It is flat at the front and covered with Wild Oak, while the rear is a very steep pine covered hillside.  The house is placed at the junction of the flat and steeply sloped topographies, and bridges between two distinct micro environments. It floats above the varying terrain, which allows for water run-off, while forming a covered driveway that protects access during heavy snowfall. The house consists of a simple rectangle with a semi-detached room at the front, and garage below. The garage anchors the house into the mountain. Above, the main level extends out to the east, hovering above the land. Large, glass walls in the living area, open on either side to views up the mountain and down to the front yard and Oak trees. An entry ramp extends out toward the street, welcoming visitors up to the entrance. At the rear, a terrace extends the living area to the outside.  It is designed to be fire-resistant. A rusted or oxidized steel roof wraps down the exterior walls of both the large and smaller volumes of the house, forming a continuous surface without eaves. It also cantilevers out where necessary, covering the entry walk, terraces, and windows. The remaining exterior walls are cement board siding.  Sustainable features will include induced natural air circulation via roof turbines and cross ventilation, high velocity air distribution, natural cotton fiber insulation, low flush toilets, plantation grown palm flooring, formaldehyde free building panels, bio-fiber panels for casework, and water based resin/paper countertops.  Pine Mountain, CA
       
     
       
     
 BLUM  A typical grass rear yard was transformed into a place for both entertaining and meditation.  These conflicting functions were resolved by creating two areas separated by a change in level. A concrete water pond was placed at this transition. The pond edge brings the soothing sound of falling water into the backyard. Steps alongside the pond lead to a stone path taking one to the meditation area at the rear of the yard. A white ceiling adjacent to the house wraps around and defines the entertaining area. A built-in grill and long seating counter define one end of this area.  Studio City, CA
       
     
 WRIGHT RESIDENCE  An existing backyard was transformed into a contemporary environment for Southern California outdoor entertaining. Granite pavers define a new enlarged rear patio, walkways and gazebo patio at the far end of the pool. The existing pool has been resurfaced, new lighting installed and and a water fall added at the short end. The existing accessory building was re-purposed into a Spa, Rec Room and Bathroom. Within the Spa is a Far-Infared Sauna, Steam Room and WC. The Rec Room is clad in hand-selected Koa wood paneling. The Fireplace-TV is bordered by hand-rubbed steel paneling and hand-blown glass light fixtures. A large Nana-Wall door opens this room to the gazebo-patio which centers around a fire pit. White fabric shades the gazebo. A custom fabricated glass chandelier hangs from the gazebo center.  Brentwood CA
       
     
  BURTON BRUMER REMODEL  This house synthesizes our client’s preference for a Japanese styled Southern California Ranch. Located in the high-risk fire zone foothills of the Santa Monica Mountains, it utilizes thick Ipe fire-rated wood boards on much of the exterior cladding and decking. Walls were removed to create a large open Living Area containing both formal and informal sitting areas, a dining room and a kitchen. A large glazed “dormer” above the rear sitting area expands the space and brings in northern natural light. Sliding glass doors in the Master Bedroom and open the house to the newly landscaped rear yard.  Tarzana, CA